vrijdag 15 maart 2013

76. COLUMN PAUS FRANSISCUS I (JORGE BERGOGLIO), KWALIJKE ROL TIJDENS JUNTA VIDELA IN ARGENTINIË?, DE IRONIE VAN DE COMBI LEF EN LEIDERSCHAP IS DAT JE LEF BETER KUNT ONTBEREN OM DE HOOGSTE POSITIE VAN LEIDER TE BEMACHTIGEN, THOM KARREMANS, GENOCIDE SCREBRENICA, ACTUALTITEIT: Een nieuwe paus met lef en visie!?


NIEUWE PAUS FRANSISCUS I - LEIDERS EN LEF - THOM KARREMANS

 

Geruchten over kwalijke rol paus

De Argentijnse kardinaal Jorge Bergoglio is amper als nieuwe paus Fransiscus I gekozen of er duiken al geruchten op dat hij een kwalijke rol zou hebben gespeeld tijdens de militaire junta van dictator Videla in de jaren 1976-1981.
Behalve het bewind te gedogen, zou de Argentijnse katholieke kerk zelfs geholpen hebben bij de bestrijding van gemeenschappelijke vijanden. Waarbij Bergoglio volgens de Argentijnse onderzoeksjournalist Horacio Verbitsky hoogstpersoonlijk betrokken zou zijn geweest bij de ontvoering en verdwijning van twee van zijn jezuïetische collega’s in 1977.
Voor een goed oordeel is het nu te vroeg. Maar misschien kun je wel de vraag opwerpen of het verstandig is om iemand tot paus te benoemen die niet alleen carrière heeft gemaakt tijdens een verwerpelijk regime maar daarbij ook nog wordt beticht van samenzwering met de toenmalige junta. Voor de behoorlijk onder vuur liggende Katholieke Kerk was op dit moment een onberispelijke paus natuurlijk prettiger geweest
 

Argusogen

Misschien cynisch van me, maar of dit verhaal nu klopt of niet, kijk ik sowieso altijd met argusogen naar mensen die tijdens dictatoriale regimes in grote organisaties carrière maken.
Natuurlijk kan het in het meest positieve geval gaan om dappere mensen die tactisch richting het regime braaf gedrag vertonen terwijl ze achter hun rug om wel degelijk verzet plegen. Maar de kans dat het gaat om laffe mensen die vooral aan hun eigen hachje en carrière denken en niets tegen de wil van het regime doen, acht ik groter. In het meest negatieve scenario slaat deze houding zelfs door richting samenwerken.
 

De ironie van lef

Lef is voor mij één van de belangrijkste eigenschappen die een goed leider dient te hebben. Wat mij enorm fascineert aan de combinatie leiderschap en lef is de ironie dat lef in veel gevallen (en zeker in sterk hiërarchische organisaties) nou net die eigenschap is die je beter kunt ontberen om de (hoogste) positie van een leider te bemachtigen en om een succesvolle carrière met veel geld, status en macht op te bouwen.
Neem als voorbeeld de Katholieke Kerk. Kenmerkend voor deze sterk hiërarchische en conservatieve organisatie is dat als je er carrière wilt maken je kans daarop het grootst is als je braaf doet wat er van je wordt gevraagd en verwacht. Daarbij kan het zeker geen kwaad om links en rechts af en toe wat hieltjes te likken.
Lef om je af en toe eigenwijs en kritisch buiten de gebaande paden te begeven, is met het oog op je carrière in elk geval niet aan te raden. Nadeel van dit veel voorkomende verschijnsel is echter dat als zo’n organisatie op een dag een leider met lef nodig heeft om bijvoorbeeld puin te ruimen en een andere, noodzakelijke koers in te slaan, hij niet “voorradig” is.
 

Thom Karremans en de genocide in Srebrenica

Een goed voorbeeld van zo’n falend systeem is de val van de moslimenclave Srebrenica in 1995 en de rol hierin van de toenmalige commandant van Dutchbat, luitenant-kolonel Thom Karremans.
Karremans is beroemd geworden door de videobeelden waarin hij als klein schooljongetje met knikkende knietjes en neergebogen hoofd voor meester Mladic stond. Ratko Mladic, toenmalig opperbevelhebber van de Bosnisch-Servische troepen, vertelde de nog net niet in zijn broek plassende Karremans dat hij maar naar huis moest gaan. De duizenden burgers die Dutchbat geacht werd te beschermen, kon hij met een gerust hart bij Mladic achterlaten. De afloop, een genocide waarbij ongeveer achtduizend mannen werden vermoord, is bekend.
Zonder het verloop van Karremans’ carrière te kennen, kan ik er wel naar raden: heel gemiddeld voor een ambitieuze man in het leger. Je doet braaf wat er van je wordt gevraagd en verwacht en stapje voor stapje klim je naar boven in de hiërarchische ladder. Totdat je op een dag luitenant-kolonel bent geworden en als commandant wordt uitgezonden richting Bosnië waar je er achterkomt dat je leidinggevende positie niet is voortgekomen uit getoond lef, maar eerder uit het tegendeel.
Ik ben ervan overtuigd dat als Mladic een commandant met lef tegenover zich had gehad die hem duidelijk had gemaakt dat als hij hem, zijn bataljon of de burgers ook maar één haar zou krenken dit zijn laatste actie als opperbevelhebber zou zijn geweest, er helemaal geen genocide had plaatsgevonden.
 

Bidden

Hopelijk voor de Katholieke Kerk komen er binnenkort bewijzen dat Bergoglio tijdens het verwerpelijke Videla-regime stiekem verzet heeft gepleegd waarmee vele mensen zijn gered. Een nieuwe paus met lef en visie, dát is wat de Katholieke Kerk op dit moment goed kan gebruiken. Ik zal ervoor bidden.


Tonko

Wil je reageren op deze column? Ik hoor graag jouw mening!
Klik onderaan dit blog op "(Geen) opmerkingen" en plaats je reactie.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten