donderdag 21 maart 2013

77. COLUMN MALALA YOUSAFZAI, GUL MAKAI, HELDIN, GELOVEN IN EEN GOD DIE JE BELOONT VOOR DODEN ONGEWAPEND VIJFTIENJARIG MEISJE, DE BEGRIPPEN HEMEL EN HEL / GOED EN KWAAD NIET MEER VAN ELKAAR KUNNEN ONDERSCHEIDEN, NOBELPRIJS VREDE, ANNE FRANK, ACTUALITEIT : Duivelse meisjes

 

ONDERWERPEN: ACTUALITEIT - MALALA - TALIBAN - ANNE FRANK

 

Gul Makai

Malala Yousafzai, het Pakistaanse meisje dat in oktober vorig jaar door een Talibanstrijder door het hoofd werd geschoten maar de aanslag wonderbaarlijk overleefde, is deze week voor het eerst weer naar school gegaan. In Birmingham (Groot-Brittanië) waar ze nu samen met haar ouders en twee broertjes woont en waar ze ook is behandeld aan haar verwondingen.
Als elfjarige werd Malala (“door verdriet geraakt”!) al wereldberoemd door onder haar pseudoniem Gul Makai (“korenbloem”) een dagboek/weblog bij te houden voor de BBC over haar leven als meisje in de door de Taliban bezette Swatvallei in Noord-Pakistan.
Door Gul Makai kregen de mensen een goed beeld van de wandaden van de Taliban. Vrouwen kregen vele verboden opgelegd en scholen werden voor meisjes gesloten waardoor Malala haar droom om ooit arts te worden in duigen zag vallen. Gelukkig werd de Taliban in 2009 door het Pakistaanse leger uit de Swatvallei verdreven waarna Malala steeds meer publiekelijk naar buiten trad om zich in te zetten voor haar idealen.
 

Vol trots

Je zou maar bij een extreme groep behoren die gelooft in een God die je zal belonen als je als volwassen man gewapend op een ongewapend vijftienjarig meisje in een schoolbus vol kinderen afstapt en haar vermoordt door haar van dichtbij een kogel door het hoofd te schieten (bij de aanslag werden bovendien terloops nog twee andere meisjes neergeschoten).
Dan verwacht je dus serieus later na je dood als held in de hemel te worden binnengehaald waar je vol trots aan onwetende omstanders kunt uitleggen dat ze allemaal om jou juichen omdat je bij leven een vijftienjarig meisje hebt geëlimineerd. Maar niet zomaar een meisje, nee een heus gevaar voor de Islam omdat zij het angstwekkende idee had dat ook meisjes en vrouwen recht op onderwijs zouden moeten hebben. Poeh, wat een geluk dat er nog helden bestaan die het durven op te nemen tegen dit soort duivelse meisjes. 
 

Waar hemel verandert in hel en vice versa

Ik heb helemaal niets tegen geloof en gelovigen, maar waar ik toch echt begin af te haken is daar waar mensen zich gaan begeven op extreme wegen waar ze de draad een beetje beginnen kwijt te raken. Waar ze de begrippen hemel en hel en goed en kwaad niet meer van elkaar kunnen of willen onderscheiden. Waar goed opeens kwaad wordt, waar hemel verandert in hel en vice versa.
Want laten we eerlijk zijn, als de hemel die plek is waar je met open armen wordt ontvangen als je vijftienjarige meisjes die vinden dat vrouwen ook mogen leren, dood knalt, laat mij dan toch alsjeblieft linea recta naar de hel gaan straks.
En voordat mensen mij gaan betichten van anti-islamitische standpunten: ik heb het hier dus over de extremisten. Of dat nou christenen, joden, boeddhisten, hindoes of moslims zijn, maakt mij geen moer uit. Ik heb het hier niet over de gelukkig vele normale gelovigen die bij God denken in termen van goed, rechtvaardig, vergevingsgezind etc.

Heldin

Ik heb eerlijk gezegd niet veel met bewonderen, helden en prijzen (zie ook column 7), maar als ik dan toch iemand als held(in) moet aanwijzen, vind ik Malala een goede keus.
Time magazine riep heel origineel Barack Obama uit tot persoon van 2012, maar ter geruststelling voor Malala zou zij met eerdere “winnaars” van deze prijs als Adolf Hitler, Jozef Stalin, Ayatollah Khomeini, Vladimir Poetin en George W. Bush ook wel een beetje misstaan in dit rijtje. Al kan hetzelfde worden gezegd over de Nobelprijs voor de Vrede waarvoor Malala is genomineerd. Wel hoop ik dat ze ‘m krijgt, want met types als Malala heb ik heel wat meer vertrouwen in het verkrijgen van echte wereldvrede dan met eerdere winnaars en “vredestichters” als Henry Kissinger, Anwar Sadat, Menachem Begin en Yasser Arafat.
 

Anne Frank

Misschien kun je Malala wel vergelijken met een ander wereldberoemd vijftienjarig meisje dat ook heldin werd door een dagboek, maar waarmee het helaas slechter afliep: Anne Frank.
Anne Frank was een buitengewoon intelligent meisje met haar (menselijke) leuke en minder leuke kanten. Het zou mij niet verbazen als Malala net zo eigenwijs en pittig is als Anne Frank schijnt te zijn geweest. De moeder van Lies Goslar, een schoolvriendinnetje van Anne, zei altijd over haar: “God weet alles. Anne weet alles beter.” Laat de Taliban deze vergelijking maar niet horen.
 

Tonko

Wil je reageren op deze column? Ik hoor graag jouw mening!
Klik onderaan dit blog op "(Geen) opmerkingen" en plaats je reactie

 
Malala en Anne Frank (foto's: internet)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten